Nieuws

Gepubliceerd op: 14/01/2010

De nieuwe BTW-regels 2010

Als onderdeel van een grootscheepse aanpassing van de BTW- wetgeving op Europees niveau wijzigde per 1 januari 2010 een groot aantal BTW- regels in de hele Europese Unie. Enerzijds leiden deze wijzigingen tot vereenvoudigingen, anderzijds leiden zij tot nieuwe verplichtingen, voornamelijk op administratief vlak.

Plaats van de dienst

Vanaf 2010 steunt de algemene regel op het onderscheid inzake de hoedanigheid van de ontvanger van de dienst, namelijk:

  • wanneer de afnemer een BTW- belastingplichtige (business to business, afgekort B2B) is, vindt de dienst, behoudens afwijkingen, plaats op de plaats van de economische activiteit van de ontvanger;
  • wanneer de afnemer een niet-belastingplichtige (business to consumer, afgekort B2C) is, vindt de dienst, behoudens afwijkingen, plaats op de plaats waar de dienstverrichter is gevestigd.

Enkele afwijkingen zijn nog toegestaan meer inlichtingen daar omtrent kan u bij ons kantoor bekomen.

Aangifteformulier

Een aantal vakken werden aan de aangifte toegevoegd, hierdoor is er een licht gewijzigde layout van de aangifte. Uw boekhoudsoftware dient sowieso te worden aangepast.

Opgave van intracommunautaire leveringen en diensten

Voortaan dient periodiek, maandelijks voor BTW maandaangevers of trimesterieel voor BTW kwartaalaangevers, een opgave van de intracommunautaire leveringen van goederen en diensten te worden gedaan. Een correct intracommunautair btw nummer is daarbij essentieel. Verifieer steeds het BTW nummer van uw afnemer via onze links pagina “Opzoeken EU – BTW nummers”

Meer over het thema:

BTW

M&P Boekhouders gebruikt cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken en voor analysedoeleinden.  Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.

Meer info