Sinds 1/1/2010 wordt de btw op voeding om ter plaatse te worden verbruikt verlaagd van 21% naar 12%. Gelieve uw ontvangstenboek voortaan uit te splitsen in drie kolommen.
- 6% voor afhaalgerechten
- 12% voor voeding welke ter plaatse wordt verbruikt
- 21% voor dranken
- 21% voor afhaal luxeprodukten
BTW-verlaging naar 12 procent
De verlaging geldt vanaf 1 januari 2010, dus alle facturen en rekeningen op Oudjaar die na middernacht worden opgemaakt vallen onder deze verlaging. De verlaging geldt niet voor dranken (zowel alcoholische als niet-alcoholische), en zoals voorheen blijft voor meeneemmaaltijden het tarief van 6% gelden.
Verplicht gebruik elektronisch kasregister
Eén van de voorwaarden die de regering heeft opgelegd en die op 1 januari 2010 in werking treedt, is de verplichting voor exploitanten van inrichtingen waar regelmatig maaltijden ter plaatse worden verbruikt om een geregistreerd kassasysteem aan te schaffen of om met de leverancier te regelen dat het reeds aanwezige systeem wordt aangepast.
Het regelmatig verschaffen van maaltijden ter plaatse betekent voor deze regelgeving dat de exploitant minstens 10% van zijn omzet haalt uit maaltijden die ter plaatse worden verbruikt (excl. BTW en met uitsluiting van de daarbij horende dranken). Dit wordt per afzonderlijke inrichting bekeken.
De verplichting geldt dus zeker niet voor inrichtingen waar uitsluitend dranken worden geserveerd of enkel afhaalmaaltijden (aan 6% BTW) worden verkocht.
De verplichting geldt ook voor bedrijven met kernactiviteiten buiten de horecasector (bv. meubelzaken) die een cafetaria uitbaten waar maaltijden worden verschaft en die vrij toegankelijk is voor het publiek. Foorkramers en bedrijfsmesses vallen dan weer niet onder deze verplichting.
De verplichting geldt vanaf 1 januari 2010 voor starters en overnemers, voor reeds gevestigde uitbaters is er in een overgangsperiode voorzien. Zij krijgen tijd tot uiterlijk 1 januari 2013.
- Voorlopig geen wijziging aan het BTW-bonnetje Het kassaticket van deze geregistreerde kassasystemen vervangt het BTW-bonnetje. Op dit kassaticket moet een opsplitsing worden gemaakt tussen de verschillende BTW-tarieven. De gevestigde uitbaters blijven onder de bestaande verplichting vallen om een BTW-bonnetje af te leveren (voorlopig met de bestaande uitzonderingen voor de zogenaamde toegelaten gerechten) tot de ingebruikname van een geregistreerd kassasysteem. Pas vanaf 1 januari 2013 moet er een opsplitsing worden gemaakt tussen drank en maaltijden op het BTW-bonnetje. Verlaging van de prijzen De regering heeft aan de sector niet opgelegd om de prijzen naar de consument te verlagen. De ondernemers kunnen hiertoe niet verplicht worden. Tegenover de BTW-verlaging naar 12% heeft de sector zich wel verbonden tot het verhogen van de tewerkstelling met 4.000 arbeidsplaatsen in 2010.