Nieuws

Gepubliceerd op: 31/03/2013

BTW aftrek bedrijfswagens anno 2013

Met ingang van 1 januari 2013 moet de aftrek van BTW met betrekking tot gemengd gebruikte bedrijfswagens onmiddellijk worden beperkt tot het werkelijk beroepsgebruik.

Personenwagens ondergaan sowieso een algemene aftrekbeperking van 50%, maar die kan voortaan enkel nog worden toegepast wanneer het werkelijke beroepsgebruik meer dan 50% bedraagt.  Bedraagt het werkelijke beroepsgebruik bijvoorbeeld slechts 25% dan zal in alle gevallen de helft van de BTW kunnen worden afgetrokken zoals vroeger.

Hierbij merken wij nog op dat woon- werkverkeer als privéverplaatsingen worden beschouwd.

Ook voor de lichte vrachtwagens, die voordien 100% BTW- aftrek konden genieten, dient de BTW- aftrek bij gemengd gebruik te worden beperkt.

Voor het vaststellen van de BTW- aftrek voor bedrijfsvoertuigen stelt de fiscus drie methoden voor:

1.     De rittenadministratie

Per personenwagen of lichte vracht moeten voor de beroepsverplaatsingen volgende inlichtingen worden geregistreerd: datum van de rit, beginadres, eindadres, afgelegde kilometer per rit, totaal aantal afgelegde kilometer per dag en de kilometerstand bij het begin en einde van het jaar.

2.     Semi- forfaitaire formule

Het percentage privé wordt berekend op basis van volgende formule:

Afstand woon-werk x 2 x 200 dagen + 6.000 overige privé kilometers

Wanneer voor deze methode van berekening wordt gekozen moet er rekening mee worden gehouden dat er geen cijfers kunnen worden gewijzigd.  Het aantal dagen staat vast op 200, ongeacht of er sprake is van deeltijdse of voltijdse tewerkstelling, ziekte of occasioneel thuiswerk.

Ook de overige privé- kilometers staat vast op 6.000.  Wanneer een gemengd gebruikt voertuig minder dan 6.000 km per jaar aflegt kies je best niet voor deze methode.

3.     Forfaitaire aftrek van 35%

Voor de derde methode moet men minstens over 4 voertuigen met gemengd gebruik beschikken.  In dat geval kan er voor elk voertuig een forfaitaire aftrek van 35% worden toegepast.  Dit algemeen forfait dient dan tevens voor de volgende 4 jaar worden toegepast.

Met ingang van 2013 is het dus van belang om alle beroepsverplaatsingen te registeren en dit niet enkel voor gemengd gebruikte personenwagens, maar ook voor gemengd gebruikte lichte vracht voertuigen.

Meer over het thema:

BTW

M&P Boekhouders gebruikt cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken en voor analysedoeleinden.  Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.

Meer info