Nieuws

Gepubliceerd op: 08/01/2021

Corona Update

 

1. Ministerieel besluit 31/10/2020
Hieronder kan u het integrale ministerieel besluit terugvinden.    In essentie worden alle niet essentiële winkels gesloten, behoudens enkele uitzonderingen.    Alle niet medische contactberoepen worden ook gesloten.  Relevante artikels werden in fluo aangeduid.  Wellicht zal de komende dagen ook nog duidelijkheid gegeven voor wie twijfelt of zijn of haar sector moet worden gesloten.   Voor bloemenwinkels en boekenwinkels is geen twijfel meer mogelijk die blijven open.

2. Overbruggingsrecht 

Vanaf 01/01/2021

 • januari:
  Het dubbel overbruggingsrecht bij verplichte sluiting wordt verlengd.
  Alle ondernemingen die niet 100% stoppen door verplichte sluiting of afhankelijkheid, zullen een omzetdaling van 40% in december 2020 moeten aantonen in vergelijking met december 2019.
 • februari en maart:
  Bij verplichte sluiting en 100% stopzetting: recht op enkel overbruggingsrecht
  Vanaf minieme activiteit (ook take-away of click&collect!): aanvraag op basis van 40% omzetdaling in de maand voorafgaand aan de maand van de aanvraag, in vergelijking met dezelfde maand 2019

Vb. aanvraag voor februari 2021: 40% omzetdaling aantonen in januari 2021 in vergelijking met januari 2019

Tot 31/12/2020

Je dient als zelfstandige verplicht je activiteiten volledig of gedeeltelijk te onderbreken van 19/10/2020 tot 19/11/2020

Je kan voor de maanden oktober en november het dubbel overbruggingsrecht aanvragen.

! Restaurant mag take away organiseren en dubbel recht aanvragen.

Zelfstandige die activiteiten volledig of gedeeltelijk moeten onderbreken omdat ze sterk afhankelijk zijn van de verplicht gesloten sector, kunnen dubbel of enkel overbruggingsrecht aanvragen.

! Alle sectoren die hoofdzakelijk afhankelijk zijn van de verplicht gesloten sectoren kunnen het (enkel) overbruggingsrecht aanvragen.

Ze dienen hiervoor een bewijs van 60% afhankelijkheid aan te tonen (wij vermoeden via een verklaring op eer, maar is nog niet bevestigd).

Ze dienen hun zaak niet te sluiten.

Indien ze hun activiteiten voor 100% moeten stopzetten kunnen ze het dubbel overbruggingsrecht aanvragen.

Ze dienen hiervoor een bewijs van 60% (wij vermoeden via een verklaring op eer, maar is nog niet bevestigd) afhankelijkheid aan te tonen.

Verplichte sluiting (horeca, welnesscentra, eventsector, bowlingzalen, bioscopen, foorkramers..)Afhankelijk van verplicht gesloten sectoren (vb wijnhandelaar,geluidstechnieker,…)

  • Stopzetten vanaf 19/10 tot en met 31/10 voor de dubbele uitkering van oktober
  • Stopzetten vanaf 01/11 tot en met 19/11 voor de dubbele uitkering van november

Kan reeds aangevraagd worden via uw sociaal verzekeringsfonds, sommige fondsen zullen dit automatisch uitbetalen.

3. Relance-uitkering (heropstart)

Het relance overbruggingsrecht is verlengd tot en met december. De voorwaarden zijn hetzelfde gebleven (10% omzetdaling aan tonen).  Dit bestaat niet meer in 2021

4. Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme 3

Deze premie is voor ondernemingen die verplicht gesloten zijn OF een omzetdaling van minstens 60% kunnen aantonen over de periode 16/11 – 31/12.

Aangezien het een vervolg is op het nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme, kunnen deze premies gecombineerd worden.

Voor wie:

  • Ondernemingen met een omzetverlies van minstens 60% over de periode 16/11 – 31/12 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • Verplicht gesloten sectoren moeten geen omzetverlies aantonen.
  • De onderneming voldoet aan de voorwaarden voor de eerste compensatiepremie, of de hinderpremie (Je moet deze premie niet hebben aangevraagd of ontvangen).
  • Het omzetverlies kan je aantonen via dagontvangsten, geleverde prestaties of tijdsregistratie. Starters tonen het omzetverlies aan op basis van een financieel plan.

Bedrag:

De steun bedraagt 10% van de omzet, excl. btw in de referentieperiode of een andere gelijkaardige periode. Voor zelfstandigen in bijberoep met een eenmanszaak bedraagt de premie 5%.

Deze premie kan voor bovenstaande periodes nu worden aangevraagd via deze link.

Voor 15/01/2021 aan te vragen